269 Kč
Description
Kampotský pepř černý zauzený
Nejvíce známá podoba plodů rostliny Piper nigrum. Zelený pepř je ručně sklízený a po několik dní sušený na slunci. V tuto dobu vzniká jeho černá barva, od červeného pepře se liší zralostí bobulí – červený pepř tvoří pouze zcela zralá zrnka ručně vytříděná kuličku po kuličce.
Černý Kampotský pepř vyniká nejvyšší intenzitou ale zároveň velice delikátním aroma které přichází po úvodní pálivosti s tóny eukalyptu a máty v jedinečné harmonii. Kromě klasické podoby je dostupný rovněž jako unikátní fermentovaný pepř.
Jak se vyrábí pravý Kampotský černý pepř?
Od února probíhá po dobu následujících třech měsíců intenzivní sklizeň. Stabilní tým zaměstnanců farmy je posílen o denní pracovníky, kteří pomáhají se sklizní, rostlinu od rostliny, klas od klasu, kuličku po kuličce. Pouze klasy s pepřem krásně sytě zelené barvy jsou sklizeny a předány dále do procesu zpracování na farmě. Zbývající klasy pepře zůstávají stále na rostlině a čekají na svůj okamžik při dalším kole sklizně.
Sklizeň je zpracována ještě v den sběru, tak aby byla zachována maximální kvalita. Klasy pepře jsou otrhány, pak jsou zrníčka pepře tříděna, myta a dále zpracována. Sušení na slunci trvá obvykle 2-3 dny, během kterých pepř změní barvu na černou. Během této doby se také mění chuť a aroma pepře, charakteristické vlastnosti Kampotského pepře.
Po usušení jsou jednotlivá zrnka tříděna ručně a kuličku po kuličce hodnocena co do barvy, velikosti a neporušenosti zrna. Pouze zrnka pepře splňující přísná kritéria PGI mohou opustit region Kampot s označením Kampot pepper. Jedním z kritérií je velikost – pouze zrnka o velikosti minimálně 4mm s nádhernou tmavě černou barvou mohou pokračovat ve zpracování dále.
Jak se vyrábí zauzený pepř?
Zauzený pepř je speciální postup vyvinutý v La Plantation, kde je klasický prémiový výběr pepře zauzen za nízké teploty na kouři z kokosových slupek a rýžové slámy. Pepř tak získá vynikající kouřové aroma které ale nepřebije jeho charakteristiky.
Použití černého Kampotského pepře:
Vynikající k dochucení masa nebo zeleniny, pomalu vařených pokrmů a zejména steaků a BBQ včetně tmavých omáček a polévek.
Každé balení obsahuje pouze 100% organickou kvalitu toho nejlepšího Kampotského černého pepře, ručně zpracovaného, sluncem sušeného a ještě na farmě zavakuovaného. Pokud chcete jeho kvalitu uchovat co nejdéle, skladujte jej ve skle na temném místě.
Každé balení má zavakuovaný obsah který je bez kontaktu s vnějším prostředím od chvíle usušení na farmě až po okamžik kdy se jej rozhodnete použít – zachovává tedy maximální možnou kvalitu pepře, jeho chuť i aroma. Nemusíte se tedy přespříliš obávat skladování uzavřených balení, po otevření skladujte nejlépe na tmavém, suchém a chladném místě ve skle. Pro nejlepší zážitek doporučujeme čerstvě mletý pepř.
Kde se pěstuje Kampotský pepř La Plantation?
Do České republiky se dováží nejkvalitnější pravý Kampotský pepř z Kambodži, dodavatelem je farma La Plantation. Nathalie Chaboche a Guy Porré jsou autory jedinečného projektu La Plantation zaměřeného na Kampotský pepř a další koření v organické kvalitě v Kambodži. Díky tomuto projektu máte možnost provonět svoji kuchyni tím nejkvalitnějším pepřem v nejlepší světové kvalitě s certifikací původu PGI a Fair Trade. Součástí projektu je podpora rozvoje pěstování pepře v regionu, pomoc menším farmářům s uplatněním jejich produktů na trhu ale také samostatný projekt Les Écoles De La Plantation – podpora místní školy a vzdělání místních dětí – investice do budoucnosti celého regionu.
Produkty La Plantation si již získaly přízeň mnoha Michelinských šéfkuchařů a jsou držiteli několika prestižních ocenění!